Du pluggar 5-årig jägmästare i Umeå, vad lär man sig på en sådan utbildning?
– Man ska lära sig allt om skogsbruk och natur, förhoppningsvis får man något schyst jobb på något skogsbolag i framtiden.
Var det ett självklart val för dig?
– Ja, jag älskar skogen och har alltid velat jobba med skog. Jag tycker det är skönt att vara utomhus.
Hur kommer det sig att du gillar skogen?
– Jag är uppväxt i skogen. Min pappa har mycket skog och jag kan varenda kvadratmeter av den skogen, varenda stubbe. Jag följde med på jakt första gången när jag bara var 5 år. Sedan dess har jag aldrig missat en jaktdag. Idag är jag jaktledare sedan två år tillbaka för ett lag på 20 gubbar.
Så hur många älgar har du på ditt samvete?
– 19 st. Jag var 15 när jag sköt den första. Jag var så stolt, jag var stora grabben.
Du är uppväxt i en liten ort?
– Ja, i Sysslebäck i norra Värmland, där bor det kanske 500 personer och alla känner alla.
Och där kom du på att du var bög?
– Ja, (skrattar), jag insåg väl det på högstadiet. Jag hade smygkollat lite på gayporr på nätet, men så tänkte jag ändå ”nej nej nej… sån är inte jag, så är det inte”. Jag försökte förtränga det. Men så blev jag typ kär i en kille hemma i smyg och så insåg jag ju att det verkligen är så. ”Jag är ju kär, jag kan inte förneka det längre”. Men jag försökte vara hetero och var med hur många tjejer som helst på fyllan, men det kändes aldrig bra. Så fick jag veta att en kille på skolan var kär i mig, men då var jag som de andra i gänget och sa liksom ”usch va äckligt”. Det har jag ångrat mycket efteråt.
När kom du ut?
– Jag väntade med det tills jag började skolan här uppe, 80 mil hemifrån (skrattar). Jag hade bestämt mig för att ”ta tag i den här biten” när jag flyttade. ”Nu ska jag testa det här”, tänkte jag. Och det gjorde jag. Jag sprang hem till datorn efter plugget varje dag och hängde på Qruiser. Efter ett tag träffade jag en kille som också bodde här i Umeå. När vi varit ihop ett tag åkte jag hem och berättade det för mamma. Jag skulle hem och jaga ensam och satt i bilen på väg hem och laddade för att våga säga något. När jag kom hem hade hon lagat mat, så sa jag ”mamma jag har träffat någon”. ”Jaha, vad heter den då” frågade hon. Hon misstänkte väl något eftersom jag aldrig haft flickvän. ”Han heter Jonas” sa jag. Hon flinade bara. ”Men säg något då” sa jag. Och då berättade hon att hon misstänkt det. Hon hade tänkt tanken. Givetvis blev hon lite chockad, men hon tog det jävligt bra.
Du är öppen i klassen?
– Ja, jag är helt öppen. För alla, familj och vänner. Men killarna i klassen trodde inte på mig. Jag sa det på krogen en kväll, men de bara skrattade och sa ”du är rolig du”. Det tog fyra timmar innan de trodde mig. På natten när jag kom hem fick jag sms från många av dem som tyckte jag var modig och stark. Det är fina killar.
– Pappa var lite chockad i början och trodde att ”det var något som skulle gå över”. Men han är också cool med det nu och bjöd hem mig och min dåvarande kille på middag. Jag visste att det skulle gå bra, han har respekt för mig. Och hela jaktlaget och alla gubbar tog det bra. Ingen har sagt något dumt. De skulle bara våga (skrattar).
Har du haft någon gaykille som förebild när du växt upp?
– Inte direkt, men jag har alltid tyckt att Jonas Gardell varit skitrolig. Han är ju extremt utåt och bryr sig inte vad folk tycker. En jävligt skön kille.
Kan du identifiera dig med gayvärlden?
– Det är ju inte så mycket glitter och glamour i mitt liv kanske, men jag dricker ju vin ibland (skrattar). Och så tittar jag på Svenska Hollywoodfruar. Jag älskar Maria Montazami. Jag har skrattat så jag fått ont i magen åt henne. Hon är så underbar.
Vill du ha barn?
– Ja, absolut. Det är inget jag räknat bort bara för att jag är bög.

Namn: Mattias Qruisernick: mast88 Ålder: 22. Bor: Umeå. Civilstatus: Singel