I helgen öppnade den största utställningen med bilder av Touko Laaksonen, dvs Tom of Finland, som någonsin presenterats i hemlandet Finland. Det är Stefan Kalmárs utställning som förra året visades på Artist Space i New York som i en anpassad version kompletterad med bland annat Laaksonens ungdomsbilder.
Vid öppningen av utställningen på Helsingfors Konsthall kunde hallens chef Jan Förster hälsa Tom of Finland Foundations Durk Dehner välkommen. Dehner som tveklöst är personen som genom envishet har satt Touko Laaksonens konst på världskartan. En envishet som genom året skapat kontroverser med såväl läderklubbar som privata ägare av Tom of Finlands konst men som idag landat i en insikt om vikten av att ta hand om, bevara och utveckla kunskapen om Laaksonens konstnärliga kvaliteter och betydelse för framväxten av en homosexuell identitet i främst Europa och Nordamerika.
När utställningen nu kommer till Finland med de nära 200 verken, sker det i en tid när Finland förbereder sitt 100-årsfirande kommande år Ett 100-årsfirande där även Tom of Finland kommer finnas med på ett hörn genom Dome Karukoskis film med Pekka Strang i huvudrollen.
Just Touko Laaksonens roll som en av landets krigshjältar kommer finnas med i filmen och för publicister och några av de privata ägarna av Tom of Finlands konst förevisades under lördagen den plats i Helsingfors där Touko som befäl var med om att skjuta ner ett sovjetiskt plan. En tid i Touko Laaksonens liv då han även fick inspiration till sina bilder med män i uniform. Bilder som periodvis har kritiserats för att inte vara politiskt gångbara men där Laaksonen själv förklarat att han inte var intresserad av politik alls, utan enbart återspeglade sin egen fascination för manliga attribut.
Vid utställningen visas en lång inspelning av Tom of Finlands besök och föreläsning om sitt arbete och sina inspirationer vid konstskolan CalArts. En timmes spännande kunskap som även finns på You Tube, se nedan.
Den, i Finland närmast heliga Mors dag den 8 maj firades i söndags och på utställningen kombinerades detta med att datumet även är Touko Laaksonens födelsedag. Helsingfors Gaykör Out ‘n Loud framförde bland annat sin hyllning genom två sånger komponerade av Laaksonen, som i sin ungdom studerade musik vid Sibelius-Akademi.
Utställningen pågår fram till och med 7 augusti och i samband med EuroGames och Helsingfors Pride kommer specialvisningar och seminarier kring Tom of Finland att hållas på konsthallen.



Tuoko Laaksonens föreläsning 1988 på CalArts