Frossa i queer teater i veckan

– I år satsar vi på kvalitet före kvantitet. Vi har fyra nyskrivna verk som är noggrant utvalda för årets festival, säger en av arrangörerna Adam Gardelin till qx.se.

Under veckan bjuds det på allt från det intima kammarspelet ”Psykomania” med Teatergruppen Dr. Benway – till ensemblespelet ”HEART. BEATS.” om livsval och sexualitet med Teater Fenestra.

Adam Gardelin

Varför gör ni det här?
– Syftet med festivalen är att lyfta fram ung, queer, nyproducerad scenkonst, framförallt ur ett kvinno- och transperspektiv. Den typen av verk tar sig sällan till de stora scenerna, därför vill vi vara en plattform för dem.

Ni har en öppen scen, vad innebär det?
– Ja, det stämmer. Vi har en öppen scen för queera berättelser. På måndagen den 20 juli klockan 19:30 öppnar vi upp Boulevardteaterns scen för allmänheten. Då kan vem som helst dela med sig av sin historia. Alla konstnärliga uttryck är välkomna. Poesi, sång, burlesk, stand-up. You name it. Under denna unika kväll skapar vi en plats där heteronormen inte är gällande. Ett rum att hitta speglar i.

Hur anmäler man sig?
– Vi öppnar dörrarna klockan 18:30 för mingel och fram till klockan 19:15 går det bra att anmäla sig i vår foajé!

Om du får lyfta något extra, vad skulle det vara?
– Det blir en späckad invigningshelg. Vi börjar med vår huvudakt ”Broadway Ladies – En flat konsert om kvinnor i musikal” på fredag och lördag. I den blandas underhållning, samhällskritik, humor och skönsång förpackat i en föreställning som bryter normer. På söndagen blir det Lesbisk Frukost på förmiddagen och på kvällen kommer Stockholmsmästarinnan i poetry slam Yolanda Bohm att framföra delar ur ”Dysphoria – En transtematisk vanföreställning” tillsammans med musikern Andreya Ek Frisk.

Ni gör det här innan Stockholm Pride, är det för att ni själva ska kunna vara lediga sedan?
– Ledig? Vad är det för nåt? Under Stockholm Pride arrangerar jag och Teater Najkit familjeaktiviteterna i PrideKidz-området i Pride Park. Så efter att vi låser dörrarna på Boulevardteatern den 25 juli så börjar nästa projekt på Östermalms IP.