Det är två utställningar som visas till den 30 augusti: ”Cecil Beaton – Mästerfotografen” och ”Lerin, Hermansson, Ramsby – I samarbete med EuroGames”.

Den tredje överraskningen i kinderägget? Sven-Harrys spanvänliga och idylliska uteservering mitt i Vasaparkens lummiga grönska där kan du pusta ut mellan de två utställningarna.

Sir Cecil Beaton (1904-1980) var en brittisk fotograf och kostymdesigner som bland annat fick Oscar för kostymerna till filmerna My fair Lady och Gigi- ett lättfärdigt stycke. Men det är främst för sina ikoniska porträttfotografier av Hollywoodstjärnor som han är känd.

Cecil Beaton-fotoutställning

I många år jobbade Beaton som modefotograf för Vouge och Vanity Fair. Idag är hans bilder legendariska och säljs för miljonbelopp på auktionshus världen över. Nu har du chansen att se Cecil Beatons kultförklarade foton för första gången i Sverige.
Han var en riktigt charmant dandy som fick stjärnorna och societetsdamerna att slappna av framför linsen och var den som avbildade dem vackrare än någonsin. Det är svart/vitt, avskalat och mycket elegant.

Greta Garbo var hans BFF (Best Friend for Life) och bilderna av den gudomliga och Ingrid Bergman tillhör utställningens höjdpunkter.

När drottning Elizabeth II kröntes 1953 var det Cecil Beaton som fick ta de officiella bilderna. Under mer än 40 år, från 1930-talet och framåt porträtterade han hela familjen Windsor i allmänhet och drottningmodern i synnerhet, hon var den fotograf som fick henne att framstå som ”allra ljuvast” sade hon och lät dottern adla honom som tack.
Bilden av Elizabeth II på sin kröningsdag hänger i Vasaparken. Det enda man kan invända är att fotot är så litet – annars andas det pompa och ståt.

Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, Maria Callas, Jackie Kennedy, Marilyn Monroe, Joan Crawford, Grace Kelly, Audrey Hepburn, Barbra Streisand, Mae West . Alla har de köat för att få posera för Cecil och när man sugs in fotona förstår man varför.
Han fick fram magin hos de kvinnor han porträtterade (nåja en och annan karl fotade han också såsom Warhol, Picasso, Churchill och Brando). Tänk om man fått vara en fluga på väggen under alla dessa fotosessioner!

Lars Lerin på Sven Harrys Konstmuseum

Högst upp i det gnistrande mässinghuset hittar du en liten exklusiv utställning: ”Lerin, Hermansson, Ramsby”
Det är folkkäre Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby som i utställningen reflekterar över HBTQ-världen och har skapat utställningen speciellt till Sven-Harrys och EuroGames i underbara akvareller, keramik och dikt.

Lars Lerin berättar ”Till utställningen har jag målat gaypar. Några som är ute och går, några som kysser eller kramar varandra. Det är ju inget speciellt, det är vilka människor som helst, bara att det är tre män tex. Och så känner jag själv. Det är inte är så noga med vilket kön jag har och det här med roller. Jag kan inte göra annat än att vara den jag är och liksom inte vara rädd för att tala om att jag är homosexuell eller vad jag nu är.

Nino Ramsby i Sven Harrys Konstmuseums trapp

Nino Ramsby för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska få plats och ha samma rättigheter i det här samhället. Allas kroppar skall ha lika värde.
– Jag berättar genom bild, sång och dikt om min resa som transsexuell kille.

Kakan Hermansson på Sven Harrys Konstmuseum

– De här tre personerna har gjort fantastiska saker inom flera olika kulturområden, de kommer att prata till människor med HBTQ-kopplingar, men berör samtidigt nya personer, eftersom människor som älskar dem kommer till museet för att se deras konst, säger Jakob Jansson chef för EuroGames 2015.




Läs även Lars Lerin målar för EuroGames