Vid en mottagning i Rådhuset i Köpenhamn uppmärksammades att det idag för 25 år sedan var stor fest då Danmark som första land i världen införde ett registrerat partnerskap för par av samma kön.
En lagstiftning som gav homopar nästan samma rättigheter och skyldigheter som heterosexuella par.
Vid mottagningen medverkade bland annat Kronprinsessan Mary. Idag öppnade även en utställning i Rådhuset om just partnerskapets historia. Utställningen visas fram till den 8 oktober.
Efter Danmark följde Norge och strax därpå Sverige och Island. Fram till nu har totalt 23 länder, liksom flera delstater i USA, inför partnerskapslagar. Några har avskaffat dem i samband med att könsneutrala äktenskapslagarna införts.
Danmark, som var pionjärer när det handlade om partnerskap hamnade på efterkälken när det kom till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Den danska regeringen ledd av Venstre och Konservative med stöd av Danskt Folkeparti blockerade under lång tid reformen. Först i juni 2012, 12 år efter att Nederländerna som första land infört en könsneutral äktenskapsbalk, kunde den nya socialdemokratiskt ledda regeringen se till att Danmark kom i kapp.
Om tre år, 2017 kan Sverige fira 30-årsjubileum för lagen om homosexuella sambor, som blev den första att reglera och juridiskt erkänna samkönade relationer.
Men idag är det alltså stor fest och glam i Köpenhamn, nästa lika stort som det var då 1990, när Axel och Eigil Axgils som första paret ut registrerade sitt partnerskap i Rådhuset och hyllades av folkmassorna när de i öppen vagn nyregistrerade reste i öppen vagn från Rådhuset till partnerskapsfesten.


Kronprinsessan Mary i samtal med det amerikanska ambassadörsparet Gifford

Klicka här för att se fler bilder från festligheterna i Köpenhamn på gaytidningen Out And Abouts hemsida.

Utställningen i Rådhuset
Axel och Eigil Axgils blev första paret i världen att ingå registrerat partnerskap.


Se videon när Sveriges kronprinsessa Victoria delade ut priset Årets Homo på QX GayGala 2013 till författaren Jonas Gardell