Jo – vi bad honom sända en bild på sig själv, och Tallink Siljas Vice VD sände då en där han sitter med en kräftskivemössa! ”Det är ju fredag”, förklarade han.
Det känns typiskt för denne världsvane, humoristiske och positivt inställda estländare som idag bor i Stockholm tillsammans med sin amerikanske man Franklin.
Den 51 årige Ats Joorits arbetade tidigare som journalist, ett yrke han hade såväl i Estland som när han efter Sovjetunionens fall kom över till Sverige och blev redaktör på Radio Swedens estniska sändningar. Därifrån värvades han till Voice of Americas motsvarighet och bodde åtta år i Washington D.C.
– När Bush började kriget så blev det inga pengar över för de europeiska radiosändningarna, så jag fick fria händer, berättar Ats som då valde att lyssna till en amerikansk tradition som säger att när man är mitt i livet skall man ta chansen att byta riktning i sin karriär.
– Du behöver inte sluta ditt liv i samma karriär som du börjat, säger han.
Så det blev tillbaks till studier och han tog en magister i Tourism management.
– Redan då visste jag vart jag ville, berättar han. Till den industri i världen som växer mest. Och snabbast är det kryssningar som växer.
Ats erbjöds jobb på Holland American Cruises huvudkontor i Seattle, och Franklin som gillar staden var pigg på att hänga med.
Efter två år blev han så värvad ännu en gång. Och nu tillbaks till det baltiska havet och snabbt expanderande Tallink. När Tallink köpt upp Silja så fick han platsen som Vice VD med ansvar för den dagliga driften liksom sälj- och marknad.
Att han är glad över att Galaxy denna gång, efter två tidigare försök där gayarrangemang samsats med andra passagerare, nu ser ut att fyllas ”enbart” av hbt-personer går inte att ta miste på.
– Som gayperson själv tycker jag det alltid är rätt och spännande att bryta mer mark för gayfolk och för att ha våra aktiviteter helt öppet, säger han. Att åka tillsammans och ha kul.
Att man denna gång vågade satsa på att fylla hela båten förklarade han med att det är en bra nisch, torsdag en bra dag i veckan och att man haft tid på sig att göra en bra marknadsföringskampanj.
– Jag ser ju såklart både den sociala- som businessaspekten, säger han. Nu ser det alltså ut som att vi når dessa bägge och det är helt klart en bra business nu.
Och så lägger han till att Club KAK liksom Tallink Silja personalen som arbetet med evenemanget, ”alla straighta”, fungerat som ett bra team.
– Ibland har de kommit till mig för att höra om materialet varit tillräckligt bögigt, skrattar han och sammanfattar arbetet som professionalism och nischsökande.
– Som företagsledare är det självklart det ekonomiska syftet som gör att förutsättningarna för detta kan skapas.
– Jag hörde att alla de dyraste hytterna försvann snabbast!
– Jo de är totalt slutsålda, säger han och berättar att han själv inte hunnit boka de större. Nu har vi A och B-hytter kvar.
– Hbt-folket har tydligen fortfarande pengar över, trots kristider?
– Jo det har vi. Jag tror folk gör prioriteringar och vet man i god tid att man skall lägga ut en extra slant så kan man också göra det.
De vanligaste passagerarna på Galaxys gaykryssning beskriver han som ”medelålders från mindre städer”.
– De är kanske inte hundra procent öppna och har lite svårare att gå på natt- eller sexklubb. Det här blir ett mer rumsrent gayumgänge eller matchmaking. Dessutom handlar det om att njuta av livet med god mat, gott vin och ett stort utbud av show och dans. Det blir till en möjlighet att bygga upp ett dygn helt på egna villkor.
Vid den förra gaykryssningen med Galaxy träffade Ats en äldre man i 70-80-årsåldern som levt gift med en kvinna ett helt liv.
– Efter att gumman för tre år sedan gick bort så beslutade han sig för att leva som bög, berättar Ats. Han hade lite svårt att hitta mötesplatser i Stockholm, men såg i QX om resan med Galaxy, en båt han sett passera utanför sitt eget hus många gånger. När han skulle stiga av efter kryssningen så fick han kontakt med en man. I somras ringde han mig och berättade att de fortfarande var tillsammans.
Förutom sitt arbete som Vice VD på Tallink Silja satsar nu Ats Joorits på en politisk karriär. Redan i Seattle blev han rådgivare till bogmästaren när det gälled urbana cykelfrågor och han fick smak för stadens seriösa satsning på cyklismen. I höstens val är det kommunal- och landstingslistan för moderaterna han kandiderar för. Hur skall han hinna?
– Jag vet inte, men jobbet får inte döda mig, jag måste ju göra annat också!
Och just satsningen på kommunal- landstingspolitik är ingen tillfällighet.
– Jag har alltid haft intresse för kommunalpolitik, säger han. Min huvudprincip är att staten absolut är viktig, men för medborgarna är det ju den lokala omgivningen, staden, som är viktigast. Om städerna istället för staterna skulle regera i världen så skulle vi haft en helt annan värld!
Uppdaterad 2024-10-10