Pride 2007
Under fredagen samtalade Ulrika Dahl; kulturantropolog, skribent, queeraktivist, femme-inist; med skådespelerskan Helena Sandström på Pride House.
– Jag trivdes bäst hemma i utklädningslåden, sa Ulrika Dahl när de började prata om hennes uppväxt i Östersund. Att det intresset levt kvar syns tydligt på dagens klädsel:
Ulrika började samtalet inkognito
Hemma i Östersund fanns ett regemente och en ishockeyrink och för att vara tjej ”på rätt sätt” skulle man sitta som en ”hockeyflickvän” vid sidan av rinken och frysa och se söt ut.
Det var inget för Ulrika Dahl.
– Jag försökte vara tjej så som man skulle vara tjej men det gick inte så bra, jag lyckades inte förkroppsliga den normativa feminititeten.
– Jag var för slampig och för högljudd… ja, jag var bara för mycket och jag var ganska olycklig i det.
Idag arbetar Ulrika Dahl som filosofiedoktor på Södertörns högskola.
– Om jag står och föreläser i såna här kläder så blir folk chockade. Kunskap och auktoritet ska inte kombineras med ett sådant här uttryck av femininitet.
Stayups gjorda i nät kopplas oftare till slampighet än auktoritet
Fördomar mot femininitet finns i både flat- och bögvärlden, berättar Ulrika Dahl, och syftar på fjollföraktet bland homosexuella män och ointresset för feminina uttryck bland lesbiska.
– Många flator berättar om traumatiska upplevelser i barndomen då den där klänningen skulle på, säger Ulrika Dahl och menar att många lesbiska och bisexuella kvinnor finner en frihet i att få vara kvinna på ett annat sätt än på det stereotypt heterosexuella sättet med smink och långa naglar.
– Men det har ju gått framåt, det är inte som på Bitch där folk kom fram och frågade om jag inte skulle ta och klippa av mig naglarna…
Ulrika Dahl har intresserat sig mycket för butch-femme-kulturen och har även beklagat sig över att det finns så få ”riktiga butchar” i Sverige. När hon studerade i USA – i Wisconsin och i Kalifornien – var den lesbiska världen mer uppdelad i femme och butch.
– Men det är inget man ser som stabila identiteter, man behöver inte sortera in sig i ett fack. Det handlar mer om begärskoder.
Ulrika Dahl arbetar femme-aktivistiskt för att motverka de fördomar som är kopplade till den queera feminiteten. Hon menar att den är kopplad till svaghet, infantilitet och att den som är ”feminin på fel sätt” förlöjligas och objektifieras. Detta gäller både för män och kvinnor.
Forskningen om queer femininitet kommer att resultera i en bok som Ulrika Dahl skriver tillsammans med den könsanarkistiska fotografen Del LaGrace Volcano.
Ulrika Dahl och andra queerfemme-inister kommer ha en egen falang idag i paraden, så om du vill slå ett slag för femme-ininiteten är det dags att ta fram utklädningslådan nu!
Publicerad: 2007-08-04 09:57:41
Uppdaterad 2019-11-21