Debatt

I regeringens utrikespolitiska deklaration nämndes inte förtrycket av HBT-personer i världen med så mycket som ett ord. Utrikesministern själv har medgett att han saknar djupare kunskaper om HBT-frågor. Det borde ju kunna gå att avhjälpa, och det är definitivt ingen ursäkt för att ignorera frågorna för hela regeringen och dess partigrupper i riksdagen. I omröstningen om biståndspolitiken röstades Vänsterpartiets krav på ökat bistånd till det internationella arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa ned av borgarna. Man röstade även emot förslag från Vänsterpartiet om att förstärka Sidas arbete med HBT-frågor, trots att ett liknande förslag även hade lagts av riksdagens HBT-nätverk där samtliga partier utom kd ingår!

I regeringens proposition om socialtjänstens ansvar för våldsutsatta kvinnor nämns visserligen att kommunerna har samma ansvar för de kvinnor som utsätts för våld i en samkönad relation som för heterosexuella kvinnor. Men där finns inget som tyder på att regeringen har en förståelse för att kvinnor som blir slagna av sin flickvän eller fru möter särskilda problem i kontakten med myndigheter. Regeringen kommer därför inte med några konkreta förslag på vad som bör göras för att förbättra villkoren för dessa kvinnor. Vid omröstningen röstade borgarna ned vårt förslag om att stärka HBT-perspektivet i den nya lagen.

Kränkningar och mobbning i arbetslivet är ett stort problem för många HBT-personer. Hela 25 procent döljer sin sexuella läggning på jobbet och 30 procent upplever att det finns nedsättande fördomar om HBT-personer på arbetsplatsen. En stor del av de här problemen täcks inte av diskrimineringslagstiftningen utan kräver mer av aktiva insatser på arbetsplatserna i det dagliga arbetsmiljöarbetet. Vänsterpartiet föreslog därför tydligare föreskrifter från Arbetsmiljöverket om arbetet mot kränkningar av HBT-personer i arbetslivet – och borgarna i riksdagen röstade emot.

Inom kort kommer utredningen om könsneutralt äktenskap att lägga fram sitt slutbetänkande. Det är mycket osäkert hur alliansregeringen kommer att agera. Kristdemokraterna är som bekant helt emot tanken på en icke-diskriminerande äktenskapslag, medan moderaterna tvekar och duckar. Med tanke på både regeringens och den borgerliga riksdagsgruppens nonchalerande av HBT-frågor sedan valet känner vi stor oro för vad som kommer att hända med äktenskapsfrågan. I valrörelsen fick vi garantier från de borgerliga företrädarna att det inte var någon fara för att Kristdemokraterna skulle kunna blockera äktenskapslagstiftningen eller andra viktiga HBT-frågor. ”Vi tar HBT-frågorna till kammaren och röstar ner dem” fick vi höra vid åtskilliga tillfällen. Det känns inte särskilt trovärdigt i dagsläget. Gång på gång har förslag som skulle förbättra situationen för HBT-personer förts till kammaren och gång på gång har folkpartister, moderater och centerpartister röstat med Kristdemokraterna. HBT-frågorna har uppenbarligen offrats för regeringsfriden.

Marianne Berg, riksdagsledamot (v) konstitutionsutskottet
Josefin Brink, riksdagsledamot (v) arbetsmarknadsutskottet
Hans Linde, riksdagsledamot (v) utrikesutskottet
LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (v) civilutskottet och socialförsäkringsutskottet

Publicerad: 2007-03-09 11:52:08