Pride 2006

Enligt RFSL var fredagens partiledardebatt i Pride House den första av sitt slag. Aldrig tidigare någonstans i världen har så många partiledare samlats på en plats för att diskutera hbt-frågor.

Partiledarna från samtliga riksdagspartier, utom Socialdemokraterna, samt Feministiskt Initiativ och Junilistan var på plats. Först fick partiledarna en minut på sig att svara på frågan om hur heteronormativiteten har påverkat dem och deras parti.

– Heteronormativiteten har begränsat mig i mitt identitetssökande. Jag har försökt leva upp till, istället för att uppleva, sa Gudrun Schyman (Fi).

Lars Leijonborg (fp) berättade att hans privatliv är mycket heteronormativt, men att hans parti vill bryta diskrimineringen av de som inte faller in i normen.

Göran Hägglund (kd) menade att heteronormativiteten är ett sätt för människor att rationalisera och hantera tillvaron, men när det övergår till diskriminering så gäller det att ta bort det som begränsar människors liv.

-När jag första gången träffade en homosexuell fick jag börja bearbeta mina egna fördomar. Jag förstod inte varför han skulle behandlas annorlunda än jag, sa Maud Olofsson (c).

Lars Ohly (v) menar att heteronormativiteten begränsar alla, oavsett sexualitet. Att den utgör ett tvång som hindrar människan från att vara fri och självständig. Han menade också att det leder till begränsning av vår demokrati.

– När jag var 17 år upplevde jag ett utanförskap för första gången. Jag var med några homosexuella vänner på After Dark och några killar stötte på mig. Känslan av att jag avvek bet sig fast i mig och det har påverkat mig och mitt parti, sa Fredrik Reinfeldt (m).

Maria Wetterstrand (mp) berättade att hennes parti är det enda som har inskrivet i sitt program att heteronormativiteten ska begränsas. Där står också att partiet ska arbeta för frigörelse från begränsande könsroller.
– För mig personligen har heteronormativiten påverkat mig på det sätt att jag har fått försvara mig inför andra när jag umgåtts med mina lesbiska vänner. Jag har också fått försvara att jag är för homoadoption och könsneutral äktenskapslagstiftning, sa Maria Wetterstrand.

Junilistans Nils Lundgren berättade att han vid 14 års ålder upptäckte sin sexualitet, och att det inte förvånade honom att det visade sig att han var heterosexuell. Det var alla där han växte upp. De som avvek från heteronormen levde i det fördolda.
-Ni som är här idag gör en enorm välgärning för att bryta normen, sa Nils Lundgren till publiken.


Partiledardebatten lockade väldigt mycket folk till Pride House.

Sedan fick partiledarna ta ställning till olika påståenden genom att placera sig längs en sifferskala på scenen. Ställde man sig på siffran 1 betydde det att man inte höll med alls. Siffran 5 betydde att man instämde helt och hållet.

På påståendet ”Håriga ben är kvinnligt” ställde sig Nils Lundgren på siffra 1 och Gudrun Schyman på siffra 5.
– Jag tror att jag empiriskt kan bevisa att samtliga kvinnor har hår på benen, förklarade Gudrun till publikens jubel.

På påståendet ”Jag skulle tillåta min sjuåriga son att ha kjol i skolan” ställde sig Göran Hägglund på plats 2 och på femman ställde sig Lars Ohly som sa att han absolut inte skulle förhindra det, utan istället uppmuntra ett sådant initiativ.

På påstående ”Barn bör kunna ha fler än två vårdnashavare” ställde sig Göran Hägglund på siffra 1 och sedan följde Nils Lundgren, Lars Leijonborg, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson i en jämn linje upp till siffra 3. Maria Wetterstrand, Gudrun Schyman och Lars Ohly trängde ihop sig på siffran 5.

På påståendet ”Jag är väldigt hetero” ställde sig Gudrun Schyman till publikens förtjusning på siffra 2. Maria Wetterstrand ställde sig på siffra 3 tätt följd av Lars Ohly. Resten hamnade i en klump på siffra 5.

På påståendet ”Transpersoner ska inkluderas i all diskrimineringslagstiftning” ställde sig samtliga partiledare på siffra 5.

På påståendet ”Samma lagstiftning ska gälla för olikkönade och samkönade par” befann sig Göran Hägglund ensam på siffra 2. På siffra 4 stod Fredrik Reinfeldt. Sedan befann sig resten på siffra 5. Här kommenterade Lars Ohly att detta är en viktig blockfråga, eftersom en högerregering kommer att fördröjas i sitt arbeta med hbt-frågor på grund av Kristdemokraterna inställning i frågan.

Publicerad: 2006-08-04 21:05:44