Efter tisdagens besked om att regeringen inför en skärpning av flyktingpolitiken reagerar idag RFSL med ett hårt uttalande.
Regeringen säger idag att man måste minska inflödet av flyktingar till Sverige. På två månader har 80 000 personer sökt asyl i Sverige och regeringen menar nu att man därför måste skärpa reglerna.
För att uppnå detta vill man införa tidsbegränsade undantag i den svenska utlänningslagen.
Dessa omfattar tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar och begränsad rätt till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd. I det senare fallet anges ”kärnfamilj” där bägge partner är 21 år fyllda. Regeringen vill införa skärpta försörjningskrav och ”övriga skyddsbehövande” får inte längre rätt till uppehållstillstånd.
Regeringen säger att ”Bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ska ersättas av en bestämmelse som medger att uppehållstillstånd kan beviljas av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.” Och regeringen vill införa ”medicinsk åldersbestämning” liksom ”ID-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt”.

Från RFSL reagerar man idag snabbt och kraftigt på regeringens beslut. Begreppen ”kärnfamilj” och ”makar” oroar organisationen då ”de flesta av de hbtq-personer som flyr till Sverige” inte har ”möjlighet att gifta sig i sina hemländer och därför saknas också den formella familjeanknytning som regeringen nu föreslår ska gälla.”
– Regeringen måste ta hänsyn till andra familjebildningar och relationer än den traditionella kärnfamiljen och det gifta paret. Jag är väldigt förvånad över att en svensk regering år 2015 är så bunden vid konservativa familjenormer när den lägger fram förslag som kommer att få stor påverkan på människors liv. Även hbtq-personers rätt till familjeåterförening måste respekteras säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.
RFSL säger även att hbtq-personer som söker asyl ofta hamnar i kategorin ”övriga skyddsbehövande” och man säger att ålderstester för ensamkommande barn är ”djupt problematiskt”.
”På kort tid går Sverige från att ha EU:s mest generösa syn på invandring till att ha bland de hårdaste reglerna”, konstaterar RFSL.
– Övriga skyddsbehövande är också i behov av skydd. För hbtq-personer handlar det om människor som utsätts för grova övergrepp och förtryck i sitt hemland och där hemlandets myndigheter inte erbjuder tillräckligt skydd. Det är svårt att säga exakt hur många hbtq-personer som ges flyktingstatus och hur många som får uppehållstillstånd som övriga skyddsbehövande, men uppskattningsvis handlar det om att cirka en tredjedel av de hbtq-personer som får uppehållstillstånd får det som övriga skyddsbehövande, säger Stig-Åke Petersson som arbetat på RFSL med stöd åt hbtq-flyktingar i över 40 år och som bland annat 2002 mottagit QX Hederspris för sitt engagemang
– Regeringens förslag till ålderstester skapar en extra utsatthet för redan utsatta hbtq-ungdomar som söker skydd i Sverige. Ålderstesterna har kritiserats brett av läkarvetenskapen och Läkarförbundet har rekommenderat sina medlemmar att inte medverka till ålderstestning av barn. Att regeringen nu vill utsätta barn som flyr för sina liv för något som mer liknar kvacksalveri än vetenskap är upprörande och kommer skapa mycket extra oro och lidande hos barn och unga, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis.