Husby inte tryggt för homosexuella – Per trakasseras av grannskapet

Per Pettersson har bott i Husby i snart 10 år, han jobbade tidigare med sociala medier för Centerpartiet men är nu i jakt efter ett nytt arbete, Husby är inte längre en trygg plats och både han och pojkvännen vill flytta. Attityden mot homosexuella har blivit värre under de senaste åren, berättar han.

– När jag flyttade hit var det inga problem att gå hand i hand med min pojkvän, visst viskade folk men det var i alla fall ingen som skrek något. Men för några år sedan började jag se att folk slängde upp skräp och rönnbär på balkongen. Rönnbären blev smällare och smällarna blev ägg, säger Pettersson.

Per har en regnbågsflagga på balkongen och fick höra av sin granne att några av traktens tonåringar låg bakom balkongattackerna för att Per är homosexuell.

Men det är inte bara tonåringar som trakasserar Per och hans sambo, vid flera tillfällen har unga män ropat: Bögjävlar, och: Ni är inte välkomna här, vid Husby centrum.

Vad beror det hårdare klimatet på?
– Man ifrågasätter inte normer här, vissa attityder får stå oemotsagda. Det handlar om religiösa attityder men det handlar även om att skolan inte ifrågasätter den här typen av tänk, säger Pettersson.

Kan man vara säker som homosexuell i Husby i dag?
– Det har inte varit våldsamheter, snarare ofredande och skadegörelse, men det känns ändå obehagligt. Om utvecklingen fortsätter vet man inte vad som kan hända, i Sverige ska man inte behöva känna sig otrygg för att man är homosexuell, säger Pettersson.

Incidenterna på balkongen har polisanmälts och polisen ska ha registrerat det som hatbrott. Enligt Per vet inte ansvarstagarna i Husby vad de ska göra åt problemen, men han är ändå glad att problemen uppmärksammas så att en förändring kan ske.

Hur känns det som har hänt?
– Det är inget kul, man känner sig inte direkt välkommen, min pojkvän känner sig utsatt och det är helt oacceptabelt, säger Pettersson.

Hur ser du på framtiden?
– Vi söker jobb, när det är löst så kommer vi att flytta, någonstans där det är bättre attityder. Även om vi flyttar så kommer jag att vara engagerad och se till att förändra attityden här i Husby, säger Pettersson.

QX söker Stockholms kommun för en kommentar.