– Varför samarbetar Malmö GayRadio och en högstadieskola?
– Vi arbetar med sex och samlevnad och det här är ett sätt att ta ut eleverna i verkligheten. Tidigare har vi gjort TV-programmet Genant. När niorna ville ha variation blev det radio istället och här har vi fått en bra samarbetspartner, säger läraren och biträdande rektorn Per Sköld.
– Det är en jättebra idé. Och för oss är det en helt ny samarbetsform. Vi har varit i klasserna och talat om att göra radio, men jag tycker de klarar sig bra själva. De är jätteduktiga, säger Claes Gylling från MGR.
– Vad bidrar MGR med i arbetet?
– Framför allt att vi hamnar i ett seriöst sammanhang och att andra kan lyssna till programmet, menar Per Sköld. Han tillägger att både samarbetet och skolans egen inställning gör eleverna tolerantare när det gäller könsroller och sexualitet.
– Det tycker jag visar sig i programmen också. Och vi får nya lyssnare eftersom detta är en ny typ av program för oss säger Claes Gylling.
– RFSL:s namn och tyngd öppnar dörrar för oss. Det är lättare för eleverna att få intervjuer, säger Per Sköld.
– Vi blir tagna mer seriöst än när vi säger vi att vi kommer från en skola. Och så är det roligt att det vi gör är på riktigt, inte bara för skolan, säger Jonna Hagen, elev i nionde klass och programledare för just den här dagens program om könssjukdomar. Eleverna har också gjort program om att vara gay på högstadiet, om tonårsgraviditeter och om familjen.
– Vad lär ni er av samarbetet?
– Att det är kul att göra radio! Jag trodde inte det innan, säger klasskamraten Jonas Nilsson, som också gjort musik till en del inslag.
– Hur mycket HBT-frågor tar ni upp?
– Vi pratar ju sex och samlevnad, om alla grupper. Vi sätter inga ettiketter, säger Jonna, men konstaterar samtidigt att när de diskuterade skillnader mellan killars och tjejers utessende och klädsel så tog hon upp att hon kallats flata för att hon har kort hår.
– Vilka programidéer har ni för framtiden?
– Jag har fastnat för homofober, såna som verkligen hatar homosexuella. Det vill jag ta upp och diskutera, fråga varför de är det, berättar Jonas.
– Det finns hur mycket som helst! Radio är så mycket. Ljud, musik, att läsa upp något. Man kan göra hur mycket som helst, säger Jonna.
– Har ni några drömgäster?
– En riktig kändis vore kul! Lil Jon, Timbuktu, vad heter han? Jason Diakité, tycker Jonas.
Håkan Hellström, säger Jonna.
– Claes, du har arbetat inom RFSL i många decennier. Hade du kunnat tänka dig detta när du började med gayradion?
– När vi startade 1982? Aldrig i livet!! Ingen skola hade velat befatta sig med oss. Det är skönt att världen ändrar sig.
– Enda reaktionen från eleverna när vi sa att vi skulle samarbeta med MGR var ”finns det?!” och ”är det bara bögar?!”. Sen var det inte mer med det, berättar Per Sköld.
– Och vi har också haft elever som kommit ut på skolan. Men jag tror ändå att det innebär ett stort steg för många att göra det, att berätta om sig själva,detta trots att de möter många HBT-människor.

Mer om MGR
genant.se